Kauzalinės sąmonės turinio teorijos: kur yra „kauzalinis elementas“ ir kaip intencionalumas virsta santykiniu? - Gilaitis, Mindaugas (Problemos, 2016)
Šio straipsnio tikslas – specifikuoti priežastingumo kategorijos vaidmenį priežastinių mintinio turinio teorijų pateikiamose intencionalumo koncepcijose. Šio tikslo siekiama analizuojant priežastinių mintinio turinio teorijų ir dviejų šio tipo teorijas lydinčių filosofinių teorijų – filosofinio natūralizmo doktrinos ir reprezentacinės sąmonės teorijos – tarpusavio ryšį. Atliekama analizė leidžia tiksliau apibrėžti priežastinių intencionalumo teorijų pagrindą sudarančio priežastinio komponento teorinį vaidmenį ir vietą bei parodyti, kokiu būdu šis komponentas tampa reliacinės intencionalumo koncepcijos pagrindu.
Keywords: priežastinės mintinio turinio teorijos; intencionalumas; natūralizmas; reprezentacinė sąmonės teorija