Filosofijos kurso įvadas - Daugirdas, Angelas (Problemos, 1977)
eikalo ištraukose aptariami filosofijos apibrėžimai, jos statusas, struktūra, proto sugebėjimai, jų rūšys, pažinimo proceso ypatybės. Filosofija apibrėžiama kaip mokėjimas, turintis tikslą protavimo keliu gauti svarbias tiesas, kurios domina visą žmonių visuomenę. Filosofija skirstoma į logiką, metafiziką ir moralės filosofiją. Teigiama, kad pažinimas yra žinojimas, gautas pojūčiais arba toks žinojimas, kurį sudaro tam tikri konkretūs pojūčiai. Pojūčiai skirstomi į realius ir santykinius. Realieji pojūčiai sukelia proto vaizdinius, kuriuos sudaro sąvokos, galinčios būti atskirtos nuo bet kurių pojūčių. Tas sąvokas už proto atitinka tam tikra tikrovė. Apie jokį išorinį objektą negalime teigti, jog esame tiksliai ir tobulai jį pažinę. Išoriniai objektai neturi nieko panašaus į mūsų pojūčius. Mes giliau pažįstame objektą ne tik pažindami jo santykius su mūsų jutimiškumu, bet ir pažindami to objekto santykius su mūsų kūnu ir kitomis esybėmis. Nors nežinome kokios nors būtybės absoliučių kokybių, bet žinome, kad tos kokybės joje yra iš tikrųjų.
Keywords: Angelas Daugirdas; pojūčiai; kokybės; Apšvieta; pažinimo teorija