K. Jaspersas ir egzistencializmo socialinės bei teorinės prielaidos - Repšys, Jonas (Problemos, 1972)
Straipsnyje atskleidžiamas K. Jasperso kelias į filosofiją, supažindinama su esminiais jo biografijos bruožais. K. Jaspersas iš pradžių studijavo teisę, paskui mediciną, vėliau specializavosi psichiatrijoje. Jo posūkis į filosofiją susijęs su E. Husserlio fenomenologinio metodo, W. Dithey‘aus aprašomosios psichologijos, M. Weberio sociologijos ir ypač S. Kierkegaardo religinės filosofijos idėjų poveikiu. Remiantis kapitalizmo raidos monopolistinės stadijos, technologinės pažangos ir jos socialinių padarinių analize, atskleidžiamos egzistencializmo filosofijos formavimosi socialinės ir teorinės prielaidos. Aptariama ribinių situacijų samprata. Autorius K. Jasperso filosofijos pagrindinius bruožus analizuoja pozityvistinio scientizmo ir iracionalizmo konfrontacijos kontekste. Visą tradicinę filosofijos problematiką egzistencializmas patalpina iracionalistinės aprašomosios filosofinės antropologijos kontekste, neigia mokslinį tikrovės pažinimą ir propaguoja kraštutinį individualizmą ir mistiką.
Keywords: K. Jaspersas; egzistencializmas; kapitalizmas; progresas; iracionalizmas