Grožis ir moralė tautosakoje - Mačianskas, Feliksas (Problemos, 1972)
Straipsnyje nagrinėjamos klasinio liaudies požiūrio į grožį ir moralę apraiškos folklore, atskleidžiami jas nulėmę visuomeninio gyvenimo veiksniai, jų prigimtis ir formavimasis. Lietuvių tautosaka rodo, kad darbo žmonės, suprasdami moralinių normų bei principų priklausomumą nuo ekonominio gyvenimo, visuomeninių santykių, suvokė ir anstatinį jų pobūdį, įžvelgė klasinius prieštaravimus. Moralinės gėrio ir blogio sąvokos betarpiškai siejamos su materialiniais, ekonominiais visuomeninio gyvenimo santykiais. Teigiamam liaudies tautosakos herojui visuomet priešpriešinamas suktas ir apgaulingas išnaudotojų klasės tipas. Darbštumo išaukštinimas yra ryškiausia liaudies klasinio požiūrio apraiška. Socialinės nelygybės bei išnaudojimo priežasčių gilesnis pažinimas, moralės klasinio pobūdžio supratimas ir įsisąmoninimas sudarė prielaidas, padėjusias vystytis ir aštrėti liaudies socialinio kritiškumo pažiūroms, formuotis darbo žmonių sąmonėje idėjoms apie būtinumą pašalinti socialinio skurdo ir moralinio pažeminimo priežastis.
Keywords: Grožis; moralė; folkloras; klasinis požiūris; liaudis