Lietuvos politinio savarankiškumo idėja (1864-1895 m.) - Vėbra, Rimantas (Problemos, 1970)
Straipsnyje, remiantis XIX a. antrosios pusės Lietuvos periodiniais leidiniais, nagrinėjamos lietuvių buržuazijos liberaliųjų sluoksnių pažiūros Lietuvos politinio savarankiškumo klausimu 1864–1895 metų laikotarpiu. Ši idėja atsirado XIX a. pradžioje ir praėjo du – unijinį ir antiunijinį – etapus. Teigiama, kad unijinių (lygaus partnerio teisių sugrąžinimo) pozicijų laikėsi buržuazėjantieji feodaliniai sluoksniai. Antiunijinės politinės krypties šalininkai buvo besiformuojančios lietuvių nacijos intelektualieji sluoksniai. Autoriaus nuomone, Lietuvos politinio savarankiškumo idėja buvo keliama daugiau abstrakčiai, teoriškai pagrindžiant tautos teisę į savarankiškumą ir svarstant būdus jam pasiekti. Buvo formuluojami nuosaikesni (Lietuvos autonomijos) ir radikalesni (Lietuvos nepriklausomos valstybės sudarymo) reikalavimai, vis labiau akcentuojant nuosaikesnę programą, kuri bandoma realizuoti taikios evoliucijos būdu.
Keywords: Lietuvos nacionalinis atgimimas; politinis savarankiškumas; Lietuvos valstybingumas; liberalioji buržuazija; inteligentija