Apie mokslinio visuomenės pažinimo metodo vaidmenį - Morkūnas, Zigmas (Problemos, 1970)
Straipsnyje nagrinėjama socialinių mokslų metodologijos marksistinė samprata. Teigiama, kad metodologija – tai mokslas ne tik apie pasaulio teorinio pažinimo būdus, bet ir apie jo praktinio keitimo būdus. Marksizmas parodė, kad tikrovės pažinimo metodas yra apspręstas praktinės-gamybinės veiklos lygio, nors jis turi jai grįžtamąjį poveikį: pažinimo metodas (metateorija) yra priemonė sukurti teorijai, pagal kurią keičiama pati tikrovė (taip pat ir visuomenė). Išeities taškas socialistinei visuomenei tirti turi būti sąlygų, kuriomis susiformuoja universalūs, harmoningi žmogiškieji poreikiai, analizė. Atitinkama visuomenės išsivystymo pakopa – buržuazinė visuomenė – sąlygoja mokslinio pažinimo metodo – ėjimo iš universalių poreikių analizės į konkrečios visuomeninės pakopos analizę – atsiradimą ir galimumą jį taikyti. Šiuo metodu sukuriama mokslinio socializmo teorija, kuri nurodo kapitalizmo žlugimo ir naujos visuomenės atsiradimo technologines ir visuomenines priežastis, to proceso subjektą bei priemones.
Keywords: Visuomenės mokslai; metodologija; marksizmas; mokslinis socializmas; praktika