Liaudis ir visuomeninė pažanga - Smirnovas, Anatolijus (Problemos, 1970)
Straipsnyje nagrinėjamas ir formuluojamas sociologinis liaudies sąvokos apibrėžimas. Teigiama, kad liaudis yra vis spartėjančios visuomeninės pažangos kolektyvinis subjektas. Vykdydama pažangius pakeitimus visose visuomenės gyvenimo srityse, kinta ir pati liaudis. Pažangiausias liaudies tipas, kuris gali užtikrinti aukštus visuomenės vystymosi tempus šiuolaikinėmis sąlygomis, yra socialistinis. Socialistinė liaudis yra kolektyvinis socialistinių visuomeninių santykių subjektas, kurį vienija jį sudarančių socialinių grupių bendri ekonominiai, politiniai ir dvasiniai interesai, ir kuriam būdinga socialistinė savimonė. Pabrėžiama, kad labiausiai išvystyta socialistinės liaudies forma yra tarybinė liaudis. Įgyvendindama didžiuosius komunizmo idealus, ji eina pirmose visuomeninės pažangos gretose. Daroma išvada, kad tarybinė liaudis – tai daugiatautėje Tarybų šalyje susidariusi socialistinės liaudies forma, kuriai būdingas tarpklasinis ir internacionalinis bendrumas su vyraujančiais klasiniais santykiais.
Keywords: Liaudis; klasė; visuomenė; socializmas; tarybinė liaudis