Prolegomenai (Pratarmė) - Kant, Immanuel (Problemos, 1969)
Publikuojamos Romano Plečkaičio išversto I. Kanto veikalo „Prolegomenai kiekvienai būsimai metafizikai, galinčiai pasirodyti kaip mokslas“ ištraukos. Jose aptariamas metafizikos (filosofijos) teorinis statusas, jos santykiai su mokslais, priežasties ir pasekmės ryšio sąvoka. Aiškinamos veikalo parašymo priežastys: tai siekis paaiškinti sunkiai suprantamą veikalą „Grynojo proto kritika“ pateikiant planą, sudarytą ne sintetiniu (kaip minėto veikalo), bet analitiniu dėstymo metodu.
Keywords: Immanuelis Kantas; metafizika; priežastis; pasekmė; pažinimas