Kelios mintys filosofų ruošimo respublikoje klausimu - Lazauskas, Justinas (Problemos, 1968)
Publikacijoje aptariama filosofijos specialistų rengimo Lietuvoje padėtis, problemos ir perspektyvos. Pokario metais Lietuvoje apginta 34 filosofijos mokslų kandidato disertacijos ir viena mokslų daktaro disertacija. Teigiamos įtakos kvalifikuotų filosofų paruošimui turėjo aspirantūros prie Vilniaus Valstybinio V. Kapsuko universiteto Filosofijos katedros įsteigimas. Pokario metais šią aspirantūrą baigė 16 aspirantų (pirmoji – K. Rickevičiūtė, priimta 1949 m.). Raginama spręsti Filosofijos sektoriaus įsteigimo Lietuvos TSR Mokslų akademijos sistemoje klausimą.
Keywords: Filosofijos specialistai; filosofijos aspirantūra; filosofijos kandidatai; filosofų rengimas; Lietuvos filosofija