Sekuliarizacija ir religijos ateitis - Bukevičiūtė, Aistė (Problemos, 2007)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje analizuojama sekuliarizacijos apibrėžties problema, jos įtaka pasaulėžiūrai; svarstomas sekuliarizacijos procesų poveikis religijos atgimimui. Teigiant, kad sekuliarizacijos samprata yra susijusi su religijos apibrėžimu, siekiama parodyti, jog pernelyg platus religijos apibrėžimas lemia tai, kad religija gali būti pradėtos laikyti įvairios ideologijos. Žvelgiant į sekuliarizaciją kaip vieną svarbiausių religinės dinamikos bruožų, galima pastebėti, kad tai nėra vienakryptis procesas, vedantis į religijos išnykimą, priešingai – sekuliarizacija skatina naujų religijų atsiradimą ar senųjų transformaciją.
Keywords: sekuliarizacija, religija, sekuliari pasaulėžiūra, ideologija