Moralinė atsakomybė ir adiaforizacija: Baumano postmodernioji etika filme Interesų zona (2023) - Kadiroğlu, Murat; Akan, Adnan (Problemos, 2025)
Straipsnis tyrinėja Zygmunto Baumano požiūrį į moralinę atsakomybę takiame pasaulyje, akcentuojant postmodernistinį žvilgsnį į moralumą, kuris neparemtas etiniais kodeksais. Straipsnio tikslas yra parodyti, kaip, paveiktas galios struktūrų, šiuolaikinis moralumas yra formuojamas adiaforinio reglamentavimo, iškraipančio individo santykį su Kitu. Tai pasiekiama visų pirma nagrinėjant Baumano adiaforizacijos koncepciją, o tuomet trumpai sugretinant ją su Agambeno homo sacer samprata, analizuojant Jonathano Glazerio filmą Interesų zona (angl. The Zone of Interest), kaip konkretų moralinio abejingumo pavyzdį. Taip atskleidžiama, kaip adiaforizacija veikia etinėse schemose. Šiame tyrime teigiama, kad tokie mechanizmai kaip Holokaustas lengviau funkcionavo ne tik todėl, kad „įstatymas buvo suspenduotas“, bet taip pat ir dėl adiaforizacijos, „moralės suspendavimo“. „Moralės suspendavimas“ yra ne Baumano terminas, o šiame straipsnyje nukaldinta sąvoka, kuria norima įvardyti atsakomybės destabilizaciją – moralinės atsakomybės struktūrinį išsklaidymą ir fragmentaciją.
Keywords: Zygmuntas Baumanas; moralinė atsakomybė; adiaforizacija; homo sacer; atsakomybės destabilizacija