Egzistencializmas literatūriniuose vaizdiniuose V. Pidmohylny’o ir M. Yatskivo novelėse - Karivets, Ihor; Kadykalo, Andrii (Problemos, 2024)
Šiame straipsnyje XX amžiaus egzistencializmo kontekste nagrinėjamos mažai žinomų šiuolaikinių Ukrainos rašytojų Valeriano Pidmohylny’o ir Mykhailo Yatskivo novelės. Jos gali būti laikomos kultūriniu reiškiniu, sujungiančiu filosofiją ir literatūrą. Pidmohylny’o novelės visų pirma buvo ryškiai paveiktos XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios Europos filosofų minčių. Todėl panašių motyvų galime ieškoti tiek Pidmohylny’o, tiek ir egzistencialistų, kuriuos paveikė Schopenhauerio, Kierkegaard’o ir Nietzschės idėjos, kūryboje. Be to, autoriai, pasitelkdami kertinių egzistencializmo sąvokų – likimo ir mirties – perspektyvą, nagrinėja Yatskivo noveles. Remiantis retrospektyvia novelių bei XX amžiaus egzistencializmo tematikos analize, Pidmohylny’ą ir Yatskivą galima priskirti egzistencializmo literatūrinei srovei.
Keywords: Pidmohylny; Yatskiv; egzistencializmas; Ukrainos literatūra; lemtis; mirtis