Mandelštamo ir Plancko polemika bei jos recepcija sovietinėje mokslo literatūroje: ideologinės metamorfozės - Pechenkin, Alexander (Problemos, 2021)
Straipsnyje aptariama L. Mandelštamo ir M. Plancko polemika dėl dispersijos teorijos (1907–1908). Mandelštamas viešai kritikavo 1904 m. publikuotą Plancko teoriją. Planckas į tai sureagavo paskelbdamas trumpą atsaką 1907 m. Mandelštamas nebuvo patenkintas ir 1908 m. publikavo detalesnius skaičiavimus. Planckas dar kartą sukritikavo jo požiūrį 1908 m. Tada Mandelštamas publikavo dar du straipsnius, tačiau Planckas į šias publikacijas nesureagavo.Istoriniu požiūriu įdomu, kad sovietinėje mokslinėje literatūroje Mandelštamo pozicija buvo beveik vieningai pripažinta teisinga ir neginčijama. Situacija pasikeitė žlugus Sovietų Sąjungai. Rusų fizikai ėmė traktuoti Plancko poziciją kaip teisingą. Šiuo atžvilgiu iškilo mokslinio objektyvumo problema. Autorius pabrėžia faktų mokslinės interpretacijos ideologinį kontekstą. Atsižvelgiama į progresyvizmo fenomeną ir introjekciją.
Keywords: optika; dispersija; polemika; valstybės ideologija; ideologinis mechanizmas