Mokslo dėsnių normatyvumas (II): implicitiniai normatyvumo aspektai - Mets, Ave (Problemos, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba]Straipsnyje „Mokslo dėsnių normatyvumas (I)“ buvo atskirtas implicitinis ir eksplicitinis normatyvumas ir remiantis Josephu Rouse’u buvo parodyta, kad mokslo dėsniuose glūdi tai, ką Carlosas Alchourrónas ir Eugenijus Bulyginas laiko normatyvo branduoliu. Šiame straipsnyje šis teiginys plėtojamas išskiriant šešis mokslo dėsnių implicitinio normatyvumo aspektus: (1a) bendrąjį ir (1b) specialųjį konceptualinį normatyvumą, susijusį su analitiniu mąstymu ir specialiomis mokslinėmis terminologijomis; (2a) teorinį ir (2b) materialinį episteminį normatyvumą, susijusį su matematiniu ir eksperimentiniu pasaulio apskaitomumu; (3a) siaurąjį ir (3b) platųjį praktinį normatyvumą, susijusį su technologijomis siauresne ir platesne reikšme.
Keywords: gamtos dėsniai, normatyvumas, implicitinis normatyvumas, techninis-mokslinis pasaulėvaizdis, technologijos