VIDINIS IR IŠORINIS PASAULIAI: DAIKTŲ, MATERIJOS IR PROTO PRIGIMTIS PAGAL GŌNGSŪN LÓNGZǏ - Indraccolo, Lisa (Problemos, 2016)
Šiame straipsnyje apžvelgiamas pažinimo naratyvas, pateikiamas nepelnytai mažo dėmesio sulaukusiame klasikiniame kinų filosofijos tekste Gōngsūn Lóngzǐ. Jis lyginamas su kitais tekstas, priskiriamais vadinamajai logikų (míngjiā) minties krypčiai. Gōngsūn Lóngzǐ itin svarbus pažinimo konstravimo procesams senovės Kinijoje suprasti. Pagal šį tekstą, protas turi gebėjimą veikti distinkcijomis. Jis suskaido tikrovę į prasmingus, suvaldomus vienetus ir juos klasifikuoja pagal atitinkamas kategorijas. Straipsnyje parodoma, kad toks gebėjimas yra ne tik būtinas individo pasaulio pažinimui, bet ir pakankamas, kad užtikrintų vienareikšmį vardų ir tikrovės atitikimą.