LI ZEHOU POŽIŪRIS Į KINIŠKĄJĄ MODERNIZACIJĄ IR ABEJOTINOS MARXO IR KONFUCIJAUS SĄSAJOS - Rošker, Jana S. Rošker (Problemos, 2016)
Li Zehou yra vienas svarbiausių ir įtakingiausių šių laikų Kinijos filosofų, vienas iš nedaugelio Kinijos intelektualų, kurio darbai sulaukė gausių skaitytojų už Kinijos sienos. Jo interesų sritis apima protingo ir tinkamo būdo suderinti praeitį ir ateitį, tradiciją ir modernybę, Kiniją ir Vakarus paieškas. Tokiame kontekste jis mėgino sukurti ankstyvojo marksizmo ir klasikinio konfucianizmo sintezę. Straipsnyje kritiškai analizuojant šiuos bandymus atskleidžiamos tokioms pastangoms iškylančios teorinės problemos. Atsižvelgiant į tai, kad Konfucijaus ir Marxo filosofijos sąsajos yra šiuolaikinėje Kinijoje plačiai aptarinėjamas ir itin prieštaringas klausimas, šiuo straipsniu siekiama kiek praskaidrinti šią problemą.