Mitas – archajinis naivus mokslas ar gyvenimo veiksnys? - Stelmokas, Saulius (Problemos, 2004)
Šiuolaikinis mokslas į mitą žvelgia kaip į naivų pažinimo būdą, būdingą archajiniam žmogui. Mokslas pakeitė mitą mūsų gyvenime – jis užėmė jo vietą. Nepaisant tokio mokslo požiūrio, mitas funkcionuoja mūsų pasaulyje veikdamas gyvenimą kaip ir protėvių laikais. Mokslinis pažinimas nevaldo mūsų gyvenimo – jo tiesa nėra gyvenimiška. Mokslinė tiesa yra tik teorinė tiesa. Mitas visada yra praktinis – tai pranešimas-imperatyvas, verčiantis mus veikti. Veikimo pobūdis lemia, kad tiesa negali būti mito kriterijus. Vienintelis mito kriterijus – efektyvumas.