Tomo Akviniečio žmogaus laisvės teorijos tyrimai XX amžiuje (I) - Šulcienė, Lina (Problemos, 2001)
Straipsnyje apžvelgiami Tomo Akviniečio laisvės teorijos tyrimai XX amžiuje. Pirmiausia aptariami Tomo prigimtinio įstatymo sampratos, arba jo etikos statuso, tyrimai. Tai tyrimai, orientuoti į žmogaus laisvės problemos sprendimo prielaidas. Čia analizuojama, kiek pagrįsta tradicinė neotomistinė pozicija laikyti Akviniečio etiką prigmtinio įstatymo teorija, o prigimtinį įstatymą - laisvos žmogaus veiksenos principu. Kita straipsnyje apžvelgiama kryptis - bendroji jo laisvės ir laisvos žmogaus veiksenos teorija. Analizuojamas labai platus problemų spektras, apimantis laisvo veiksmo struktūrą, valios ir intelekto santykį.