Judėjimo sampratos raidos rekonstrukcija - Laskienė, Skaistė (Problemos, 1995)
1991 m. vasario 12 d. Vilniaus universitete KTU Filosofijos katedros dėstytojas Leonardas Lapašinskas apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Klasikinės judėjimo sampratos tapsmas: metodologinis aspektas“. Disertacijos mokslinis vadovas – I. Rožanskis, oficialieji oponentai: M. Šubas ir K. V. Makarevičius. Disertacijoje analizuojamos metodologinių mokslo teorijų raidos koncepcijos ir judėjimo sampratos. Nurodomos dvi mokslo teorijų nepalyginamumo idėjos ištakos: istoriniai mokslo tyrimai ir metodologinė pažinimo proceso analizė. Judėjimo sampratos suskirstytos į tris tipus: Aristotelio fizika, impeto teorija ir klasikinė dinamika.