Supratimo problema dabartinėje filosofijoje - Kacevičius, Romualdas (Problemos, 1990)
1988 m. birželio 14 d. Vilniaus universitete M. P. Šaulauskas apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Supratimo problema hermeneutinės ir analitinės filosofijos sandūroje (istorinė- metodologinė analizė)“. Disertacijos mokslinis vadovas – prof. R. Pavilionis, oficialieji oponentai – prof. E. Nekrašas ir filos. kand. A. Degutis. Disertacijoje atskleidžiama dviejų pagrindinių Vakarų filosofijos krypčių ilgalaikių diskusijų supratimo klausimais genezė, esmė ir raida. Išskiriami trys pagrindiniai supratimo problemos aiškinimo būdai: semiotinis, psichologinis ir ontologinis.