Tikėjimas be bažnyčios ir dorovės poveikis - Kis, Sandor (Problemos, 1989)
Straipsnyje nagrinėjamas bažnyčios ir religijos vaidmuo socialistinėje valstybėje. Teigiama, kad bažnyčios įtaka socialistinėse šalyse Centrinėje Rytų Europoje vis dar nemaža, bet nuolat silpnėja. Socializmo kūrimo procese bažnyčia pamažu išstumiama iš svarbiausių politinio, ekonominio ir kultūrinio visuomenės gyvenimo sričių. Bažnyčios siūlomi menkai pagrįsti visuomeninių pokyčių teoriniai, ideologiniai sprendimai, jos silpnėjanti organizacinė veikla mažina bažnyčios visuomeninės veiklos ir kitų gyvenimo sričių kontrolę arba visai ją nuneigia. Sukurtos religinių pažiūrų sistemos ir prie jų prisiderinę tikėjimai išlieka ir plinta naujoje kartoje ir tuomet, kai bažnyčios galia ir vaidmuo labai sumažėję. Nagrinėjamas „likutinio religingumo“ fenomenas, kai individas yra praradęs nuolatinius ryšius su religinėmis organizacijomis, bet apmąstydamas bendras ar asmenines pasaulėžiūros problemas, pasiremia religiniais vaizdiniais. Likutinis religingumas nėra lemiamas ideologinis principas, tai viena iš mąstysenos paklaidų.