Ž. O. de Lametri ir jo filosofija - Tytmonas, Alfredas (Problemos, 1988)
Straipsnyje pateikiami XVIII a. prancūzų materialisto J. O. de La Mettrie gyvenimo ir kūrybos svarbiausi bruožai. Autorius supažindina skaitytoją su marksistinių ir buržuazinių tyrinėtojų veikalais apie šį filosofą, aptaria jo biografiją, pagrindines kūrybos idėjas, nurodo jų įtaką vėlėsnei filosofijai. Pirmame filosofiniame traktate „Gamtinė sielos istorija“ J. O. de La Mettrie iš nuosekliai materialistinių pozicijų gvildeno psichikos priklausymo nuo kūno būsenos problemą, kuri turėjo tiesioginį sąlytį su pačiais religijos pagrindais. Filosofas teigė, kad dvasinius procesus lemia materialūs: pojūčiai, mąstymas ir pan. yra tam tikru būdu organizuotos materijos savybė, to organizavimo rezultatas. Ši žmogaus koncepcija, ypač gamtamokslinis jos pagrindimas, ryškiai atspindėjo pažangiausias to meto mokslo ir ideologijos pozicijas. J. O. de La Mettrie filosofijos trūkumais laikoma pernelyg biologizuotas požiūris į žmogų, ryškus individualistinis žmogaus ir jo tikslų aiškinimas, žmogų supančios aplinkos socialinio pertvarkymo būtinumo nesupratimas.