Ekonominės veiklos kriterijai ir jos tyrinėjimo principai (Skirtingi teorinės interpretacijos lygmenys) - Buračas, Antanas (Problemos, 1977)
Straipsnyje analizuojami ekonominės veiklos tyrimo metodologiniai principai ir kriterijai. Teigiama, kad svarbu nustatyti visuomeninės ir nevisuomeninės ekonominės veiklos atribojimo kriterijus. Autoriaus nuomone, kai kurių ekonomikos sričių produktas kol kas lieka neišmatuotas dėl ribotų šios metodikos galimybių. Pabrėžiama itin reikšminga ekonomikos mokslų metodologijos problema – vertybinės-normatyvinės (tikslų bei kriterijų) ir realizacinės-taikomosios (priemonių visumos) posistemių subendramatinimas siekiant apibrėžtų ekonominės veiklos rezultatų. Kai analizuojami ekonominio tyrinėjimo principai skirtinguose teorinės interpretacijos lygmenyse, tai reikia išskirti kai kurių metodologinių pozicijų specifiką, pirmiausia reistinių ir socialinių, analogiškai – momentinių ir procesualinių kategorijų derinimo teorinėse sistemose ypatumus. Daroma išvada, kad išmatuojamieji visuomeninės reprodukcijos parametrai nepakankamai tiksliai apibūdina ekonominio proceso sąryšius. Apibendrinimas suponuoja tiek bendrų metodologinių principų interpretaciją specialių ekonominės metodologijos pozicijų požiūriu, tiek ir pastarųjų užtikrinamą bendrų teorinių prielaidų konkretizaciją skirtinguose socioekonominių tyrinėjimų lygmenyse.