Loginė bei filosofinė kalbos analizė - Vaišvila, Alfonsas (Problemos, 1973)
1971 m. Kijeve, Ukrainos MA Filosofijos instituto Mokslinėje taryboje Rolandas Pavilionis apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Filosofinė natūraliosios kalbos semantikos ir sintaksės santykio analizė“. Mokslinio darbo vadovas – filos. dr. M. Popovičius, oficialieji oponentai: filos. dr. prof. V. Pavlovas ir filologijos mokslų kandidatė V. Perebeina. Remdamasis nauja reikšmės koncepcija, disertantas gvildena kalbinių išraiškų sintaksinio bei semantinio taisyklingumo, prasmingumo kriterijus, analizuoja formalius kalbos modelius. Autorius teigia, kad šių modelių esminis trūkumas tas, kad neatsižvelgiama į tai, jog kalbos semantiką sudaro ne tik verbalinės, bet ir neverbalinės reikšmės, kurios viena su kita tolydžiai susijusios.