Determinizmas, tikimybė ir mokslo teorijos - Nekrašas, Evaldas (Problemos, 1972)
Straipsnyje parodoma, kad labiausiai paplitusi determinizmo, kaip priežastingumo ir dėsningumo koncepcijos, samprata yra nepakankamai apibrėžta. Autorius siekia patikslinti determinizmo apibrėžimą: teorija yra deterministinė tada ir tik tada, kai egzistuoja tokia kintamųjų klasė, kad, pateikus kintamųjų iš tos klasės reikšmes bet kokiu pradiniu periodu, ji visareikšmiškai logiškai determinuoja tų kintamųjų reikšmes bet kokiu kitu periodu. Nagrinėjamas ontologinis determinizmas. Teigiama, kad dalies ontologinių klausimų neįmanoma tiksliai suformuluoti, ignoruojant žmogiškojo pažinimo pobūdį. Sistemos konstravimas yra tolygus tam tikro tikrovės fragmento artikuliacijai (struktūros išskyrimui). Integralinio determinizmo teorija, teigianti, kad kiekviena Visatos būsena yra ankstesnės būsenos determinuota ir savo ruožtu determinuoja sekančią, faktiškai presuponuoja pasaulio aprašymo vieningą kalbą ir laiko substancialumą.