Tomizmas XVII a. Ukrainos ir Lietuvos mokyklose - Zachara, I. (Problemos, 1971)
Straipsnyje analizuojamas tomizmas XVII a. Ukrainos ir Lietuvos mokyklose. Teigiama, kad visais laikais būta Tomo Akviniečio mokslo opozicijos, viena jo formų buvo lotyniškasis averoizmas. Ši savotiška dviejų Aristotelio traktuočių kova, materializmo ir idealizmo kova, atsispindėjo ir Lietuvos bei Ukrainos mokyklose. Lenkijos mokyklose, glaudžiai susijusiose su Lietuvos ir Ukrainos mokyklomis, antitomistinės srovės atsirado anksti. Krokuvos akademijoje vyravo dvi filosofinės srovės: „via antiqua“, kuriai atstovavo tomistai ir škotistai, ir „via modernorum“, naujovių to meto filosofijoje reiškėja. Viena iš tomizmo opozicijos apraiškų yra S. Javorskio formos problemos traktuotė. Jei Tomas Akvinietis ir jo sekėjai pabrėžė formos pirmumą materijos atžvilgiu, tai S. Javorskis teigė šių kategorijų lygiateisiškumą, kartais uteikdamas materijai net pirmenybę. S. Javorskio psichologinėse pažiūrose taip pat esama teiginių, prieštaraujančių tomistams. Jis tvirtina, kad sielos potencijos – vegetatyvinė, jutiminė, protinė ir geidžiančioji – nesiskiria nuo pačios sielos. Spręsdamas klausimą apie universalijas, S. Javorskis taip pat užima antitomistinę poziciją ir pasireiškia kaip nuosaikusis nominalistas.