Lietuvos ir Baltarusijos estetikos istorijos klausimu - Kononas, V. (Problemos, 1971)
Svarbiausi Baltarusijos ir Lietuvos estetikos istorijos klausimai, turintys metodologinę reikšmę, turėtų būti tokie: pasaulinės ir nacionalinės estetinės minties santykis, taip pat ir lietuvių ir baltarusių tautų estetikos istorijos tarpusavio ryšiai; šaltinių atrinkimas ir vertinimas, o kalbant apie nacionalinę estetiką – pirmiausia tiriamosios istorinės ir kultūrinės medžiagos išplėtimas ir atnaujinimas, nesitenkinant tik tradiciniais pasaulinės estetinės minties istorijos šaltiniais; estetinės minties istorijos periodizavimo klausimas; teorinės estetikos ir meno istorijos tarpusavio ryšio klausimas retrospektyviniu požiūriu arba, estetinių teorijų, meno krypčių ir stilių santykis. Be to, Lietuvos ir Baltarusijos estetikos istorijos tyrinėtojas susiduria dar su dviem problemomis: vadinamųjų Rytų ir Vakarų tradicijų tarpusavio santykiu nacionalinės estetikos raidoje ir, antra, nacionalinės estetikos struktūros problema, kuri apima tokius klausimus kaip sintetinis ir abstraktus analitinis tyrinėjimo metodas, liaudies vaizdinių vieta estetinės sąmonės sistemoje ir kita.