Disertacija apie socialistinę ideologiją [J. Karosas. Ideologijos vieta ir vaidmuo socialistinės visuomenės vystymesi. Kand. disert. V., 1969] - Ozolas, Romualdas (Problemos, 1970)
Vilniaus universitete Justinas Karosas apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Ideologijos vieta ir vaidmuo socialistinės visuomenės vystymesi“. Oficialieji oponentai: prof. I. Zaksas ir doc. B. Kuzmickas. Disertacijoje parodoma ideologinių principų genezė, tiriamos socialistinės ideologijos atsiradimo ir funkcijų ypatybės. Analizuojami politinio ir moralinio žmonių visuomeninių santykių normavimo klausimai, ideologijos vieta ir vaidmuo socialistinėje visuomenėje, antikomunizmas kaip reakcija į socializmą ir jo mokslinę ideologiją. Aiškinamos teorinės sąlygos, kurios socialistinei ideologijai leidžia sėkmingai atlikti savo socialinę paskirtį.