V. Lenino knyga „Materializmas ir empiriokriticizmas" ir gamtos mokslai - Grigonis, Jonas (Problemos, 1969)
Apžvelgiamos V. Lenino knygoje „Materializmas ir empiriokriticizmas” nagrinėjamos problemos. Parodoma tuometinių gamtos mokslų laimėjimų kontekstas. Teigiama, kad V. Leninas apgynė materializmo pagrindus, parodė subjektyvistinį machizmo pobūdį. Jis išanalizavo svarbiausias naujausios fizikos filosofines problemas, atskleidė fizikinio idealizmo esmę. V. Leninas nurodė pagrindinius fizikos krizės aspektus – progresyvią, revoliucinę ir bandymą paneigti objektyviąją tiesą ir materialistinę pasaulėžiūrą pakeisti idealistine. V. Leninas teigė, kad fizikos ir apskritai mokslų matematizacija yra labai progresyvus reiškinys. Jis kritikavo reliatyvizmą: idealistai, suabsoliutinę pažinimo santykinumą, paneigė pasaulio pažinumą ir jo objektyvų egzistavimą. V. Leninas apibūdino materiją kaip egzistuojančią nepriklausomai nuo žmogaus sąmonės ir jos atspindimą. Gilėjant žinioms apie objektyvų pasaulį, keičiasi ir mūsų teorijos, sąvokos.