Lietuvių nacionalinio judėjimo periodizavimo klausimu - Vėbra, Rimantas (Problemos, 1968)
Straipsnyje pateikiama lietuvių nacionalinio judėjimo periodizavimo schema. Aptariamos tautinio atgimimo genezės, pradžios datavimo, periodizacijos problemos Lietuvos istoriografijoje. Teigiama, kad šį judėjimą reikia skirstyti į buržuazinį ir proletarinį laikotarpius. Pirmasis laikotarpis skirstomas į šlėktiškąjį (iki 1863 m. sukilimo) ir nekilmingosios inteligentijos (po 1863 m. sukilimo) periodus. Pirmąjį periodą sudaro romantinis (iki XIX a. vidurio) ir realistinis (nuo XIX a. vidurio) etapai. Antrąjį periodą sudaro klerikalinis (iki aštuntojo dešimtmečio pabaigos) ir pasaulietinės inteligentijos (nuo devintojo dešimtmečio pradžios) etapai. Daroma išvada, kad daugelis nacionalinio judėjimo reiškinių, iškilusių viename periode ar etape, ilgesnį ar trumpesnį laiką egzistavo ir vėliau, o vyraujantieji reiškiniai radosi ir formavosi ankstesniuose. Pateikiama schema išryškina esminius nacionalinio judėjimo raidos bruožus.