MATEMATIKOS FILOSOFIJOS LIETUVOJE PRADININKAS - Plečkaitis, Romanas (Problemos, 2006)
Tiriama J. Sniadeckio (1756–1830) indėlis į mokslo filosofijos kūrimą, pateikiama biograma, publikuojamas traktatas Apie matematinį mąstymą. J. Sniadeckis 1807–1815 m. buvo Vilniaus universiteto rektorius. Vilniuje parašė ir išleido filosofijos traktatus. Jo pažiūros – pirmieji prepozityvizmo daigai Lietuvoje ir Lenkijoje. Pagrindiniai žodžiai: Jonas Sniadeckis, mokslo filosofija, matematika. THE INITIATOR OF PHILOSOPHY OF MATHEMATICS IN LITHUANIA Romanas Pleèkaitis Summary Jan Śniadecki was a famous scientist and the Rector of Vilnius University during 1807–1815. Ha was an initiator of philosophy of mathematics in Lithuania and created his philosophical works in Vilnius. Śniadecki was a philosopher of science and created the background of the metaphysics of mathematics, which investigates the foundation of mathematics. Śniadecki’s treatise “On the mathematical thinking” is published in this issue. Keywords: Jan Śniadecki, philosophy of science, mathematics.