Socialiniai realybės šou eksperimentai - Pečiulis, Žygintas (Problemos, 2007)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba] Straipsnyje analizuojamos uždaros televizijos realybės šou visuomenės. Socialiniuose televizijos eksperimentuose galima įžvelgti paralelių su realiai egzistuojančiais ir teoriniais visuomenės modeliais. Naujomis technologinėmis priemonėmis modifikuojamas J. Benthamo panoptikonas. Realybės šou dalyviai tampa žaliava konstruoti T. Hobbeso Leviataną primenančią dirbtinę visuomenę. Istorinė televizijos raida atspindi A. de Tocqueville’io įžvalgas apie aristokratinės ir demokratinės erdvių kovą bei visuomenei gresiantį demokratinio despotizmo pavojų. Plačiai atvėrusi duris eilinio piliečio raiškai, televizija tampa rūpestinga valdžia, aprūpinančia visuomenę malonumais.