Metafizinė kaltė ir begalinė atsakomybė: K. Jaspersas ir E. Levinas - Saldukaitytė, Jolanta (Problemos, 2022)
Straipsnyje svarstoma kaltės bei atsakomybės samprata Jasperso ir Levino filosofijoje. Pirma, aptariant Jasperso kaltės sampratą parodoma, kad nors „metafizinė kaltė“ ir pagilina egzistencinę žmogaus gyvenimo dimensiją, ji lieka abejinga Levino atskleistai moralinei kaltės ir atsakomybės prasmei. Antra, darbe nagrinėjama Levino atsakomybės be kaltės ir neišvengiamos kaltės samprata ir atskleidžiama, kad atsakomybė neapsiriboja konkrečiais nusižengimais ar aiškiu kaltės pripažinimu. Išryškinant šiuos Jasperso ir Levino skirtumus, straipsnyje klausiama, ar leviniška prieiga gali pasiūlyti būdą, kaip kalbėti apie mūsų kaltę ir atsakomybę už Holokaustą ir kitus socialinius įvykius.