Naujos nuosaikiojo kontingentizmo teorijos link: individai ir yra realizuotos esmės - Gricius, Pranciškus (Problemos, 2022)
Straipsnyje siūloma nauja aktualistinė ir kontingentistinė modalinė metafizika – fundamentalusis esencializmas, – kuria remiantis individai ir yra realizuotos esmės. Standartinė galimų pasaulių semantika yra nesuderinama su aktualizmu ir kontingentizmu, kadangi Kripkės modeliuose, kuriuose paradigminiai kontingentistiniai teiginiai yra teisingi, esama galimų pasaulių, kurių domenai įtraukia vien galimus individus. Kaip atsaką į šią problemą Plantinga sukūrė esmėmis grįstą modalinę metafiziką, bet, Fine’o, Williamsono ir kitų autorių teigimu, dėl neinstancijuotų esmių problemos ši teorija negali būti teisinga. Straipsnyje atsakome į pastarąją problemą teigdami, kad individai ir yra realizuotos esmės. Siūlomą teoriją grindžiame paneigdami Williamsono deduktyvų samprotavimą, turintį pagrįsti necesitizmą. Tuomet parodome, kokia prasme fundamentalusis esencializmas yra kontingentistinė metafizika.