F. Brentano ir K. Twardowskis: jų įtakos pėdsakai šiuolaikinių Ukrainos mokslininkų darbuose - Karivets, Ihor (Problemos, 2019)
Straipsnio autorius apžvelgia Franzo Brentano psichognozijos (aprašomosios psichologijos) ypatumus „pamatinių“ arba „analitinių“ tiesų, taip pat ir Brentano moksliniuose bei filosofiniuose tyrimuose taikytų metodologinių prieigų požiūriu. Įvertinama Brentano įtaka jo buvusiam mokiniui Kasimirui Twardowskiui, sutikusiam su pagrindiniais jo metodologinės programos teiginiais. Autorius pabrėžia, kad Brentano ir Twardowskio palikimas turi būti tiriamas siekiant suprasti mokslinės arba analitinės filosofijos kilmę; ypač svarbu tirti Brentano ir Twardowskio ryšį „pamatinių tiesų“ bei „analitinių tiesų“ sąvokų kontekste. Brentano pabrėžia, kad „pamatinės tiesos“ gali būti nustatytos remiantis „psichognozija“, arba „grynąja psichologija“. Twardowskio požiūriu, filosofinių tyrimų pagrindas yra psichologija, kadangi ji padeda suprasti, kaip susiformuoja sąvokos ir sprendiniai. Šis straipsnis taip pat atsižvelgia į ukrainiečių mokslininkų Boryso Dombrowskio ir Yanosho Sanotskio pastangas tiriant Brentano ir Twardowskio palikimą: įvertinama Brentano sprendinio teorijos recepcija Dombrowskio darbuose ir Brentano psichologizmo problema Sanotskio tyrimuose.