M. de Unamuno valios samprata metafizinio voliuntarizmo kontekste - Fediajevas, Algirdas (Problemos, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba] Straipsnyje nagrinėjama Miguelio de Unamuno valios samprata ją lyginant su Arthuro Schopenhauerio valia ir Henri Bergsono gyvybės polėkiu. Nepaisant to, kad Unamuno filosofijos objektas, paties filosofo teigimu, yra žmogus konkrečiąja prasme, Schopenhauerio – visa tikrovė, Bergsono – gyvybės evoliucija, pripažįstamas koreliatyvus šių sąvokų pobūdis. Sąsajas patvirtina ir valios bei gyvybės polėkio veikimo per pažintines gebas Unamuno, Schopenhauerio ir Bergsono filosofijoje analizė. Tačiau Unamuno nuo kitų dviejų autorių skiria jo metodologijos specifika: nepaisant visiems trims būdingo intelekto galių pažinti tikrovės esmę nepajėgumo pripažinimo, Unamuno, kitaip nei Schopenhaueris ar Bergsonas, iškelia kančios patirties ir iš jo kylančios užuojautos gebos svarbą voliuntaristinio tikrovės pamato pažinimui; tokiu būdu, Unamuno manymu, visuotinume neprarandama žmogiška konkretybė, kaip nutinka Schopenhauerio ar Bergsono sistemų atveju. Šį skirtumą patvirtina ir jo filosofinių idėjų pateikimo forma – grožinė literatūra, kuri gali būti pavadinta mėginimu mąstyti kartu ir konkretybę, ir visuotinybę.