THe Problem of the Soul of Modern Man - Jung, Carl Gustav (Problemos, 1997)
Straipsnyje analizuojamas šiuolaikinis žmogus. Ši sąvoka reiškia ne kiekvieną dabartiniu metu gyvenantį žmogų, o tik tą, kuriam būdingas aukščiausias sąmoningumas. Dėl šios savybės šiuolaikinis žmogus yra vienišas ir nuodėmingas: aukštesnis sąmoningumas lemia nutolimą nuo pirmapradžio išskydimo visuotinėje pasąmonėje. Aukštesnis sąmoningumas yra kaltė. Aptariama šiuolaikinės psichologijos savybės, žmogaus ir visuomenės dvasinės problemos. Teigiama, kad didelis domėjimasis psichologija liudija gilius žmonijos sielos sukrėtimus. Apibūdinamos šiuolaikinės žmonijos esminės vertybinės nuostatos – išorinio pasaulio sureikšminimas, visuotinės gerovės ir humaniškumo idealai. Aptariamos domėjimosi siela, subjektyviais faktoriais priežastys.