Reception of J. Šliūpas's Philosophical Heritage - Masiulis, Kęstutis (Problemos, 1995)
1991 m. gegužės 21 d. Lietuvos Mokslų akademijos Filosofijos, sociologijos ir teisės institute mokslinė bendradarbė Gražina Ona Pranckietytė apgynė filosofijos kandidato disertaciją „Jono Šliūpo filosofinė kūryba“. Disertacijos mokslinis vadovas – prof. R. Plečkaitis, oficialieji oponentai: J. Balčius ir J. Mureika. Disertacijoje nagrinėjama J. Šliūpo filosofinė evoliucija, išskiriami trys kūrybos ir veiklos tarpsniai, analizuojamos ontologinės ir gnoseologinės nuostatos, jo socialinių pažiūrų struktūra, evoliucija ir pobūdis, etinė koncepcija.