The Idea of History in Philosophy - Dobryninas, Aleksandras (Problemos, 1990)
1989 m. birželio 27 d. Vilniaus universiteto Filosofijos katedros asistentas Arūnas Poviliūnas apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Istorijos idėja filosofijoje“. Disertanto mokslinis vadovas – doc. A. Lozuraitis, oficialieji oponentai – profesoriai J. Minkevičius ir R. Plečkaitis bei doc. T. Sodeika. Disertacijoje teigiama, kad teoriškai eksplikuota istorijos filosofijos koncepcija formuojasi tik Renesanso epochoje kaip antropocentristinės pasaulėžiūros padarinys. Analizuojama istorijos problema klasikinėje vokiečių filosofijoje (I. Kantas, G. Hegelis). Paskutinėje dalyje nagrinėjamas materialistinės istorijos sampratos susiformavimas.