Analysis of the Subject of Artistic Creation - Mureika, J. (Problemos, 1987)
1984 m. gruodžio 21 d. Maskvos M. Lomonosovo valstybiniame universitete VISI Estetikos katedros vedėjas doc. A. Gaižutis apgynė filosofijos mokslų daktaro disertaciją „Dvasinis kūrybinis menininko potencialas“. Oficialieji oponentai: prof. S. Rapoportas, doc. M. Afasiževas, prof. V. Mazepa. Disertacijoje nagrinėjamos menininko profesijos atsiradimo socialinės kultūrinės prielaidos, nemarksistinės estetikos atstovų mėginimai atskleisti meninės veiklos prigimtį, analizuojama menininko psichinės pusiausvyros problema, kūrybos tikslo sąveika su įkvėpimu, vaizduote, mąstymu, emocijomis ir atmintimi (estetiniu patyrimu). Daug dėmesio skiriama kritiškumo analizei.