Musical Education and Human Harmony - Gaižutis, Algirdas (Problemos, 1983)
1982 m. vasario 18 d. Leningrado A. Ždanovo universitete V. Matonis apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Muzikinio estetinio auklėjimo vaidmuo ugdant žmogaus harmoningumą“. Mokslinis darbo vadovas – doc. A. Farbšteinas, oficialieji oponentai: prof. dr. A. Ladygina ir doc. S. Kudriavceva. Disertacijoje nagrinėjami harmoningo žmonių auklėjimo filosofiniai estetiniai klausimai, iškylantys muzikinio auklėjimo teorijoje bei praktikoje. Pateikiama originali išplėstinės muzikinio auklėjimo sistemos schema.