Clerical Bourgeois Ideologists of the Lithuanian Emigration on the Crisis of Religion - Aničas, J. (Problemos, 1971)
Straipsnyje aptariamas klerikalinių buržuazinių lietuvių emigrantų ideologų požiūris į religijos krizę. Klerikalai priversti pripažinti, kad ir tarp lietuvių emigrantų vyksta sekuliarizacijos procesas, kurio negali sustabdyti net gausios religinio-klerikalinio poveikio priemonės. Ši problema buržuazinei lietuvių emigracijai visų pirma yra politinė. Išeivių jaunimui sekuliarizuojantis, reakcinės jėgos vis labiau netenka galimybių auklėti jį klerikaline nacionalistine dvasia. Interpretuodami religijos krizės šiuolaikinėmis sąlygomis reiškinius, klerikaliniai lietuvių buržuazinės emigracijos ideologai stengiasi paaiškinti ir tų reiškinių priežastis. Tačiau jų klasinis ribotumas ir idealistinė pasaulėžiūra neleidžia atskleisti religijos krizės apskritai, o kartu ir dechristianizacijos proceso tikrųjų priežasčių. Tas priežastis jie aiškina iš subjektyviosios sociologijos pozicijų, ieško jų pirmiausia pačioje bažnyčioje, tikinčiajame žmoguje, ignoruodami socialines, politines, kultūrines, ideologines ir kitas žmonių gyvenimo sąlygas. Klerikaliniai ideologai nėra pajėgūs suvokti objektyvių visuomenės dechristianizacijos ir ateizacijos priežasčių.