Social Preconditions and Ideological Sources of A. Maceina’s Philosophical Views - Gaidys, A. (Problemos, 1971)
Straipsnis skirtas A. Maceinos filosofinių pažiūrų socialinėms prielaidoms ir idėjinėms ištakoms aptarti. Emigracijoje jis toliau tęsė A. Jakšto-Dambrausko ir S. Šalkauskio idėją apie Vakarų ir Rytų kultūrų sintezę. Greta Vakarų filosofų, jis remiasi ne tik V. Solovjovo, bet ir N. Berdiajevo bei kitų rusų idealistų idėjomis. Siužetus savo darbams dažnai ima iš rusų rašytojo F. Dostojevskio kūrybos. Iš įvairių šiuolaikinės Vakarų buržuazinės filosofijos srovių A. Maceinai didžiausią poveikį daro egzistenciaĮizmas. A. Maceinos filosofinių pažiūrų pobūdį sąlygojo ne tik buržuazinės Lietuvos socialiniai veiksniai, bet ir lietuvių buržuazinių emigrantų klasiniai interesai, jų padėtis imperialistinėse šalyse, tėvynę praradusių žmonių pasaulėjauta. A. Maceinos ir kitų lietuvių buržuazinių emigrantų filosofų darbai panaudojami reakcinei antikomunizmo ideologijai pagrįsti. Tačiau šie darbai neretai pakyla virš primityvių ir grubių daugelio buržuazinių nacionalistų šmeižtų prieš Tarybų Lietuvą iki šiuolaikinės buržuazinės idealistinės filosofijos lygio.