Actualism and Possible Worlds - Plantinga, Alvin (Problemos, 2025)
Iš anglų kalbos vertė ir pratarmę parašė Pranciškus Gricius(Oksfordo universitetas, Vilniaus universitetas)Alvino Plantingos (g. 1932) straipsnis, kurio lietuviškas vertimas pristatomas skaitytojui, – tai vienas pirmųjų bandymų suderinti aktualistinę ir kontingentistinę modalinę metafiziką su Saulo Kripkės išplėtota galimų pasaulių semantika1. Aktualizmas – tai nuostata, kad nėra ir negalėtų būti neegzistuojančių objektų, o kontingentizmas – tai pažiūra, kad yra ar galėjo būti atsitiktinai egzistuojančių objektų. Įprasta kvantorinės modalinės logikos galimų pasaulių semantika, Plantingos teigimu, yra nesuderinama su aktualizmu ir kontingentizmu. Pagrindinė problema čia ta, kad galimų pasaulių semantikoje numatoma, jog kiekvieno pasaulio kvantifikavimo sritis jau duota. Taigi, jei priimama kontingentistinė nuostata, kad galėjo egzistuoti objektas, kuris faktiškai neegzistuoja, privalu pripažinti, jog egzistuoja nefaktinio pasaulio kvantifikavimo sritis, kurioje yra neegzistuojantis objektas. Vadinasi, esama neegzistuojančių objektų, nes aibės (taigi ir kvantifikavimo sritys) egzistuoja tik jei egzistuoja jų nariai. Teiginys, kad esama neegzistuojančių objektų, prieštarauja aktualistinėms nuostatoms.Plantinga šią problemą sprendžia trimis žingsniais. Pirma, jis priima nuostatą, kad teiginiai, savybės, ryšiai ir panašios esatys egzistuoja ne atsitiktinai, o būtinai. Antra, tarp šių esačių jis identifikuoja objektų esmes (kur objekto esmė – tai esminė ir būtinai unikali objekto savybė). Trečia, Plantinga pasiūlo alternatyvią kvantorinės modalinės logikos semantiką, kurioje modalinių sakinių teisingumo sąlygos nusakomos nurodant ne objektus, o objektų esmes ir pastarųjų koinstanciaciją su kitomis savybėmis.Versta iš:Alvin Plantinga. 1976. Actualism and Possible Worlds.Theoria 42: 139–160.
Keywords: -