On the Role fo Law Consciousness - Jurkūnaitė, Gema (Problemos, 1990)
1988 m. balandžio 19 d. Vilniaus universitete R. Šerpytytė apgynė filosofijos mokslų kandidatės disertaciją „Teisinės sąmonės vaidmuo visuomenės raidoje (metodologinis aspektas)“. Mokslinis vadovas – prof. R. Plečkaitis, oficialieji oponentai: dr. B. Kuzmickas ir doc. A. Gasiūnas. Disertacijoje aptariami teisinės sąmonės bei jos vaidmens supratimo ikimarksistinėje filosofijoje metodologiniai bruožai, atskleidžiamos marksistinio požiūrio į teisinę sąmonę ypatybės, analizuojama socialinė praktika, sąlygojusi teisės atsiradimą.