Analysis of Catholic Clerical Anti-Communism - Mačiulis, Jonas (Problemos, 1983)
Recenzija skirta A. Gaidžio monografijai „Katalikiškasis klerikalinis antikomunizmas“ (1982 m., rusų k.). Ši monografija grindžiama teiginiu, jog politinis klerikalizmas yra žalingas ne tik netikintiesiems, ateistams, bet ir tikintiesiems. Pagrindiniams monografijos uždaviniams nuosekliai pajungta ir knygos struktūra. Pirmame skyriuje autorius apibūdina klerikalinio antikomunizmo esmę ir genezę, antrame – jo metodologinius pagrindus, trečiame – katalikiškojo klerikalinio antikomunizmo krizę. Gausios sąjunginės literatūros apie katalikiškąjį klerikalizmą kontekste naujai nuskamba ir monografijoje analizuojamas lietuviškosios klerikalinės išeivijos antikomunistinis veiklos turinys ir pobūdis. Apibendrindamas visą knygos turinį, recenzijos autorius teigia, kad A. Gaidžiui pavyko susisteminti gausią faktinę medžiagą, charakterizuojančią šiuolaikinį katalikiškąjį antikomunizmą.