Back from West Germany after a Sabbatical Year - Juršėnas, Nikodemas (Problemos, 1977)
Lietuvos skaitytojai supažindinami su mokslinės stažuotės Vakarų Vokietijoje metu įgytomis žiniomis apie šios šalies filosofijos padėtį, mokslinių tyrimų, aukštojo mokslo, studijų, studentų gyvenimo ypatybes. Teigiama, kad VFR dabartinė filosofija nėra vienalytė, ją užgožia paplitęs scientizmas. Kritikuojamas neopozityvizmas, pragmatizmas, empirizmas, jiems priešpriešinamos racionalios fundamentaliosios ontologijos sistemos. K. Jasperso ir M. Heideggerio filosofijos nėra labai populiarios, bandoma grįžti prie I. Kanto ir klasikinės vokiečių filosofijos, didelis dėmesys skiriamas neokantizmui ir N. Hartmanno filosofijai.