LIETUVOS MINISTERIJŲ AUKŠTESNIŲJŲ KARJEROS VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ KAITA IR POLITIZACIJA 2001–2015 METAIS - Bacevičiūtė, Aušra (Politologija, 2016)
Šiame straipsnyje nagrinėjama Lietuvos ministerijų aukštesniųjų karjeros valstybės tarnautojų (sekretorių, valstybės sekretorių ir kanclerių) kaita ir politizacija 2001–2015 m. Nustatyta, kad šių tarnautojų politizacijos mastas analizuojamu laikotarpiu siekė 25–45 proc. Straipsnyje aiškinama, jog aukštesniųjų karjeros valstybės tarnautojų kaitą ir politizaciją ministerijose geriausiai paaiškina ne paklausos veiksniai, kaip antai valdančiosios daugumos pokyčių mastas ir ministro portfelį kontroliuojančios partijos pasikeitimas, o pasiūlos veiksniai – tinkamų kandidatų užimti aukštus karjeros postus ministerijose pasiūla ir palankių aplinkybių politizuoti susiklostymas. Identifikuotas atvirkštinis ryšys tarp struktūrinės ir de facto politizacijos bei tiesioginis ryšys tarp ministrų valdymo sričių institucijoms ir įstaigoms skiriamų valstybės biudžeto asignavimų dydžio ir atitinkamų ministerijų aukštesniųjų karjeros valstybės tarnautojų politizacijos masto.