LISABONOS SUTARTIES IMPLIKACIJOS LIETUVAI: KVALIFIKUOTA DAUGUMA IR EUROPOS SĄJUNGOS DARBOTVARKĖ - Maniokas, Klaudijus (Politologija, 2015)
Šiame straipsnyje nagrinėjamos galimos Lisabonos sutarties implikacijos Europos Sąjungos sprendimų priėmimo sistemai apskritai ir Lietuvai konkrečiai. Aptarus pagrindines Lisabonos sutarties naujoves teigiama, kad esminė Lisabonos sutarties naujovė yra kvalifikuotos daugumos apibrėžimo pakeitimas. Pateikiama argumentų, kaip ir kodėl šis pakeitimas gali pakeisti ES nusistovėjusį konsensualų sprendimo priėmimo pobūdį ir daryti įtaką toms valstybėms narėms, kurios turi specifinių preferencijų tam tikrose politikos srityse. Kvalifikuotos daugumos balsavimo išplėtimas yra antra svarbiausia naujovė. Teigiama, kad Lietuvai jis gali pasireikšti spaudimu keisti tam tikrų politikos sričių politikos formavimo pobūdį ir net turinį. Kvalifikuotos daugumos apibrėžimo pakeitimas ir tokio balsavimo sričių išplėtimas Lietuvai bus naudingas tada, kai jos darbotvarkė ES bus pozityvi. Straipsnyje pateikiamas atitinkamas Lietuvos ES darbotvarkės įvertinimas.