SĄVOKŲ POLITINĖ SISTEMA IR POLITINIS REŽIMAS ANALITINIS POTENCIALAS - Laurėnas, Vaidutis; Šerpetis, Kęstutis (Politologija, 2015)
Straipsnyje dialogo forma dėstomi argumentai sąvokų politinė sistema ir politinis režimas analitinio potencialo naudai, taip pat nagrinėjamos jų konstruktyvistinio-projektyvinio potencialo ribos. Diskutuojama, kuri sąvoka geriau disciplinuoja mokslinį politikos pažinimą, neneigiant nė vienos sąvokos analitinio veiksmingumo, nes abi jos prospektyviai stimuliuoja gilesnę politinės valdžios vidinių ir išorinių santykių refleksiją. Pažymima, kad politinės valdžios organizavimo būdas – politinė sistema – imperatyviai neapriboja politinės valdžios vykdymo būdo – politinio režimo – autonomijos. Atitinkamai veiksmingos abi sąvokos, nes jos atskleidžia politikos mechanizmą, parodydamos, kaip vienas kitą veikiantys valdžios organizavimo ir vykdymo būdai galiausiai lemia, orientuoja ir nukreipia žmonių gyvenimo būdą.